Ayaş Domates Tohumu

 9.75

Portakal Çiçeği Ayaş Domates Tohumu%100 Yerli (10 Adet)

Detaylı Bilgi İçin

8 adet stokta

Yorum Yap Kazan

Açıklama

Anadolu’da yıllarca ekilen soyu muhafaza edilmiş, geleneksel koku ve tadını koruyan GDO’suz domates tohumudur.

TOHUMLAR  ilaçlı ve boyalı olmayıp tamamen doğal haldedir.

Tohumlar kesinlikle ithal ve hibrit değildir.  Anadolunun çeşitli yörelerine ait araştırma sonucu toplanmış yerli cins sebze meyve tohumlarıdır. Yetiştireceğiniz sebzelerin tohumlarını alarak seneye kendiniz yetiştirebilirsiniz.

İKLİM- TOPRAK HAZIRLIĞI

  • Domates ılık, sıcak iklim bitkisidir. Bol güneş ister.  Meyvelerinin kızarabilmesi için  uzun ve sıcak günlere ihtiyacı vardır. Meyve zamanı en uygun ısı 27 derece civarıdır. Çorağa dayanıklıdır. Bitkisi soğuktan korkar. Domateslerin olgunlaşma zamanı cinslerine ve iklime göre değişir. Meyveleri kırmızı, pembe, siyah,  sarı veya turuncu renklerde olabilir.
  • Her türlü toprakta yetişebilir. Bol gübreli, süzek ve nemini koruyan toprakları çok sever.
  • Toprak fide dikiminden en az  1 ay önce 25-30 cm. derinlikte bellenir. Bol miktarda iyi yanmış gübre ilave edilerek güzelce işlenir.  Kolayca sulanabilmesi için karıklar halinde düzenlenir. Sıra usulü dikim yapılır. Sıra araları 80-100 cm. fide dikim aralığı ise 35-40 cm. olmalıdır.

TOHUMDAN FİDE YETİŞTİRME

  • Tohumdan yetiştirecekseniz öncelikle fide yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sebeple fide yapmak önemlidir. Eğer tohumu direk bahçenize ekerseniz verim düşük olabilmekte, kuş böcek gibi canlılar tohuma zarar verebilmektedir. Bu sebeple hazır çimlendirme ekipmanlarında viyol gibi malzemlerde veya en basit olarak karton yada plastik bardakta fide yapabilirsiniz.
  • Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
  • Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC’ yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
  • Domates tohumları mart sonlarında dışarı ekilebilir. Drenajı iyi, rüzgardan korunmuş ve bol güneş alan bir yer seçilir. Yanmış ve elenmiş bol gübre ve az miktarda ince kum ilavesi ile kazılır ve güzelce işlenir.
  • Toprak tırmıkla iyice düzeltilir. Tohumlar seyrekçe serpilir. Üzerleri elenmiş gübre ile 1 cm. Kalınlığında örtülür. Bir tahta yardımıyla hafifçe bastırılır. Süzgeçli kova ile sulanır. Fideler çıkıncaya kadar aşırıya kaçmadan  muntazaman sulanır.
  • Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15’i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon(İlk çıkan yapraklar) yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
  • Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.

DİKİM VE BAKIM İŞLERİ

  • Fidelerin gerçek yaprakları 4-5 tane olunca irilerinden başlayarak bahçıvan kaşığı ile kökleri zedelenmeden sökülür ve asıl yerlerine dikilir.(ŞAŞIRTMACA) Fide sökmeden önce yerleri hazır edilmeli, fidelik önceden güzelce sulanmalıdır.  Söküm bittikten sonra kalan fideler tekrar sulanır.
  • Fideler dikim çubuğu yardımı ile 3/2 si toprağa gömülmek suretiyle dikilir. Derhal can suyu verilir.3 gün geçmeden tekrar su verilmez. Domates, meyveleri görünmeden önce fazla sulanmaz. Bir kaç kere çapalanır. Fidelerin gövdeleri kararınca ilk çapa yapılır. Her çapada boğazları biraz daha doldurulur.
  • Yer domateslerinin boğazları çapalama sırasında  iyice doldurularak bitkilerin yerden yükselmesi sağlanır. Çoğu yer cinsleri meyve verdikleri zaman hafif bir destekten memnun olurlar.
  • Sulama karıklara su doldurularak yapılır. Meyveye duran fideleri haftada  bir sulamak yeter. Ya da meyve toplandıktan hemen sonra sulanır. Meyve zamanı arada bir gübre şerbeti vermek verimi çok artırır.
  • Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir

BUDAMA

  • Domateslerin verimli olması için budanması gerekir. Koltuk Alma, Doruk Alma Ve Yaprak Budaması yapılır. Alt yaprakların dibinden çıkan filizler daha küçükken koparılır. Böylece fideler 2-3 dal şeklinde büyütülür. Buna Koltuk Alma Bitkinin aşırı yeşile kaçmasını önler ve sağlıklı meyveler büyütür.
  • Özellikle toprağa değen yapraklar bitki yetişkin bir hal alınca kesilmelidir. Bu da bitkinin hava almasını sağlar ve topraktan gelen mantar hastalıklarını azaltır.
  • Fazla uzayan sırık domateslerinin doruk dal uçları koparılabilir. Böylece bitki yan dallar verir.
  • Bitki fazla uzayıp eğilmeye başlamadan sırıkları dikilir. Fideler zedelenmeden yumuşak bağlarla sırığa bağlanır. Bitki uzadıkça bu işlem tekrarlanır. Sırıklar  2 metre boyunda 4-5 cm. Çapında olmalı ve toprağa iyice gömülmelidir. Aksi halde meyve zamanı yıkılabilir. Sırık uçları katranlanarak toprakta çürümesi önlenebilir.

SON OLARAK

Organik gübre ile beslemeye devam edin. 10-12 hafta içinde domateslerinizi afiyetle tüketmeye başlayabilirsiniz

Not: Fidelerin yetiştirileceği kabın üzerini -sera etkisi sağlamak için- çimlenme başlayana kadar şeffaf bir naylonla(ör: streç filmle)  örtebilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için, ışık alan gölge bir yer tercih edin..

 

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.

EAN: N/A Ürün Kodu 2.10.prc.531 Kategoriler , , Etiketler , , ,